Hoe behandel je Gietijzer?

Gietijzer is een supermooi product wat al eeuwen bestaat.

Het is een product wat een leven lang mee gaat als je het goed behandeld. Gietijzer is namelijk erg gevoelig voor bijvoorbeeld roest en als je het niet voorbehandeld zal dit dus ook zeker gaan roesten.

Maar hoe behandel je gietijzer? In dit stukje tekst zal ik je uitleggen hoe je gietijzer moet (voor)behandelen.

BBQ De Lier Dutch Oven Onderhoud

In de ‘BBQ wereld’ wordt er veel gebruik gemaakt van gietijzer en zijn er dus heel veel verschillende producten te krijgen.

De meest bekende zijn natuurlijk het gietijzeren rooster, de skillet (steelpan), Dutch Oven en wat dacht je van een poffertjespan? Grote kans dat je moeder of oma wel een gietijzeren poffertjes pan heeft of gehad heeft.

Bij bepaalde kamado modellen is de topvent/margrietschijf van gietijzer.

Dat verklaart dan ook meteen waarom die ook vaak roest.

Maar er zijn nog veel meer leuke gietijzeren producten te krijgen.

Wat dacht je van bijvoorbeeld een BBQ pan, een sauspan, een stroopwafelijzer, een brood dutch oven of een ovenschaal?

 

Wanneer je gietijzeren producten wil gebruiken, moeten deze worden ‘ingebrand’.  Dit zorgt voor de perfecte anti-aanbaklaag en voorkomt dat het product gaat roesten.

Wat heb je nodig?

Uiteraard je gietijzeren product, gietijzer conditioner en een katoenen doek.

Hoe ga je te werk?

  1. Maak je gietijzeren product schoon met heet water en maak het daarna goed droog.
  2. Verwarm een gesloten BBQ of oven naar ongeveer 120 graden celsius en plaats je product ongeveer 45 minuten in de BBQ of oven. Zo kan het gietijzer goed heet worden en gaan de poriën open staan en kan het vocht verdampen. Dit is heel belangrijk want vocht in gietijzer kan roest tot gevolg hebben!
  3. Als je product heet is smeer je met een kantoenen doek een dun laagje conditioner op je product. Niet te dik en vergeet de buitenkant niet 😉 LET OP! Het gietijzer is nu super heet! Pak het dus niet zomaar vast maar gebruik goede handschoenen !!
  4. Als je product goed is ingesmeerd zet het terug in de BBQ of oven en verhoog je de temperatuur naar ongeveer 160 graden. Na zo’n 20 minuten kan je je product uit de BBQ of oven halen en laten afkoelen.
  5. Herhaal stap 1 t/m 4 een keer of 3. Je hoeft niet weer helemaal terug naar de 120 graden. Maar laat je product wel weer even opwarmen. Als je product goed warm is zal de conditioner als een soort boter reageren en vloeibaar worden. Hoe vaker je de stappen herhaalt hoe mooier en beter beschermd het gietijzer word.

Je product is daarna meteen gebruiksklaar en je hoeft niks schoon te maken. De conditioner is namelijk voedsel veilig. 

Onderhoud

Nadat je je product gebruikt heb voor jouw favoriete gerecht maak je hem zo snel mogelijk schoon met heet water.

Gebruik geen zeep! En laat het product ook niet weken in water. Gietijzer kan ook niet in de vaatwasser! (Vocht is de vijand van gietijzer.) Dit tast je beschermlaag aan. Als je de goede anti-aanbaklaag hebt zal je zien dat het super makkelijk schoon maakt. 

Droog daarna je product goed af. Als het goed is is je BBQ nog warm dus daar kan je mooi je product weer in terug zetten en daarna voorzien van een nieuwe heel dun laagje conditioner. Daarna laat je het product gewoon met de BBQ mee afkoelen en heb je hem weer in topconditie voor de volgende sessie!

Tip! Zoek je leuke recepten voor in je Dutch Oven of Skillet? Kijk dan eens op de website van BBQ Junkie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp